10 Haziran 2010 Perşembe

Bal






Bal nedir? Ar›lar›n, bitkilerden toplad›klar› nektar ve salg›lad›klar› enzimlerle, 20 milyon y›ldan fazla bal ürettikleri bilinmektedir. Bal ar›lar›ndan oluflan kolonide bir ana ar›, onbinlerce iflçi ar› ve yüzlerce erkek ar› bulunur.Bal ar›s› kolonisi faaliyetlerini kendi vücudundan salg›lad›€› balmumu ile oluflturdu€u peteklerde yürütür. Bal, ar›lar›n çiçeklerden toplad›€› nektar›n, kendi vücudundan salg›lad›klar› enzimlerle ifllenmesi sonucu dayan›kl›, yo€un ve yüksek besin de€eri içeren bir g›da maddesine dönüflmesiyle elde edilir. 1 kg bal üretmek için, ar› kolonisi 8 kg bal tüketmek ve dünyan›n çevresini 6 kez dolaflacak kadar uçmak durumundad›r. Bal›n faydalar›: Bal içinde B, B2, C, B6, B5 gibi vitaminler bulunmaktad›r.Bu vitaminlerin miktarlar› nektar ve polen kaynaklar›na ba€l› olarak de€iflmektedir.Bunlar mideye kuvvet verir, bronfliti engeller, ba€›fl›kl›k sistemini güçlendirir, kans›zl›€› giderir.Kab›zl›kta s›cak, ishalde so€uk bal önerilir.Vücudu güçlendirir, rutubeti d›flar› atar.Kan› ço€alt›r ve damarlar› geniflletir.Bal›n at›€› yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder