9 Ağustos 2011 Salı

BAL YUVASI



Hemşinliler; bal üretimi konusunda bir zamanlar o denli öncüymüş ki, Osmanlı saraylarına balmumu satarlarmış. Balmumu saray kandillerini yakmaya yararken, Osmanlı sarayıyla bile münasebete geçen erken gurbetçi Hemşinliler, geleneksel bal üretimine yavaş yavaş geri dönüyor. Meğo Balı yörede yaşayan birçok insanın bildiği, rayihası ve tadı çok değişik, şifalı bir bal. Meğo balı özel bir bal çünkü Meğo’nun da içinde bulunduğu Palovit Vadisi çok özel bir yaşam alanı. Sadece bu balın üretilmesi için bile insanların girmemesi gereken bu çok özel vadi, Hemşinliler’in balla uğraşan üretimcilerinin de bir zamanlar toplandığı özel bir bölge. Palovit’teki Meğo meşesinde bulunan bal ambarları hala yerinde duruyor ama karakovan balcılığı eskisi gibi aktif değil. Ancak bu geleneği sürdüren neyse ki birkaç üretimci var.

Bölgede, alüviyal akarsu ormanları (kızılağaç), geniş yapraklı ılıman ormanlar (doğu kayını), iğne yapraklı doğu ladini ormanları, yapraklı ve karışık ormanlar, geniş alpin çayırlıklar ve kayalık habitatlar, nadir şimşir ormanları gibi Doğu Karadeniz’e özgü bütün habitatları bulmak mümkün. Palovit vadisi, doğal yaşlı ormanlarla, hem bölgenin, hem de ülkenin en bozulmamış birkaç orman ekosistemi arasında değerlendiriliyor. Palovit Vadisi kendine özgü endemik bitki çeşitliliğinin yanı sıra barındırdığı hayvan türleriyle de doğa koruma açısından büyük önem taşıyor. Türkiye’de en yoğun bozayı popülasyonun bulunduğu bölgelerden biri olan alanda, yaban domuzu, çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban keçisi, kurt, tilki, çakal, yaban kedisi, vaşak, karaca ve porsuklar yaşıyor. Böylesi özel bir bölgede üretilen ve lezzeti kelimelerle ifade edilmeyecek denli özel olan Meğo balını tanımanın/tanıtmanın zamanı gelmiştir artık.


Not: Meğo balı bu yıl sadece 300 kg üretilmiştir. Fiyatlar: 1kg 250 tl. / 500 gr 125 tl./ 250 gr 70 tl.


Siparişleriniz için bizi arayın Tel: 464 6517497